Om jag bara kunde

Если бы я только мог

Gästcurator Karina Karaeva
Utställningen Om jag bara kunde curerad av Karina Karaeva från Moskva handlar om minnet som möjlighet till glömska. Ämnena minne och glömska är aktuella för konsten från det postsovjetiska rummet, där konstnärer och curatorer undviker direkta politiska utsagor och mer subtilt undersöker rötterna till den nutida situationen, liksom deras föregångare på det totalitära 70-talet.

Curatorn Karina Karaeva jobbade under många år på National Center for Contemporary Arts i Moskva, men sade upp sig i protest mot censuren från ryska Kulturministeriet.

Konstnärerna som deltar i utställningen kommer från olika delar av Ryssland och Ukraina.

Gruppen Provmyza arbetar i Nizjnij Novgorod, en miljonstad vid Volga. Provmyzas verk finns representerade i Ryssland och Västeuropa på bl.a. Moscow Museum of Modern Art och Centre Georges Pompidou i Paris. Provmyza representerade Ryssland på 52:a Venedigbiennalen 2007.
På Köttinspektionen visar de videoverket Evighet från 2013, där en liten flicka som i likhet med Sisyfos försöker befria sig från en sten. Hon ses vandra genom ett postindustriellt landskap.

Petr Laden är ett nytt stjärnskott från Moskva. Petr fick utbildning som fysiker på Moskvauniversitetet för att sedan radikalt byta bana genom att studera foto och visuell mediekonst. Hans verk finns i samlingarna på ryska National Center for Contemporary Arts, Moscow Museum of Modern Art och National Center of Photography.
Köttinspektionen visar hans nya musikaliska postapokalyptiska film Tomorrow will be the same där två överlevare har chans att rädda mänskligheten, men är helt upptagna med sitt musikaliska samtal och bryr sig inte om omvärlden.

Alena Tereshko kommer från Ural men bor och arbetar i St:Petersburg. Alena jobbar i olika media, från måleri till performance. Hon är en av de etablerade unga konstnärerna i det som brukar kallas Rysslands norra huvudstad. Hennes verk visades bland annat i specialprogrammet på Venedigbiennalen 2013.
Köttinspektionen presenterar hennes video-performance Bara mina som väckte stor uppmärksamhet på 62:a Internationale Kurzfilmtage i Oberhausen 2016.

Anastasiya Yarovenko kommer från Ukraina men har de senaste tio åren bott och arbetat i Wien. 2015 deltog hennes verk i såväl Moskvas som Kievs biennal för samtidskonst och uppmärksammades mycket på bägge ställena. På Köttinspektionen visas en installation som är specialtillverkad för utställningen Om jag bara kunde. I sitt konstnärskap ironiserar Anastasiya ofta med nutida design och arkitektur och reflekterar över deras sociala betydelse.

Med stöd för Internationellt kulturutbyte
från Konstnärsnämnden/Iaspis

Utställningsperiod
14 april - 29 april 2018
öppet
ons-fre 15.00-19.00
lör-sön 12.00-16.00
Vernissage
14 april 2018
Invigning
kl 15.00
Konsert med Anna Einarsson
kl 16.30
Seminarium "Konsten och Makten"
17 april 2018 kl. 18.00-19.30

Med stöd för Internationellt kulturutbyte
från Konstnärsnämnden/Iaspis